Ooit, ik heb echt geen idee meer of dat een paar maanden of een paar jaar geleden is, plaatste ik een oproepje op mijn Instagram met de vraag: ‘welke opmerkingen krijg jij met enige regelmaat naar je hoofd geslingerd sinds je een chronische ziekte hebt?’. En wat kwamen er een boel antwoorden binnen. Ik heb geprobeerd de lijst kleiner te maken, maar ze waren allemaal zo ontzettend herkenbaar, dat ik vond dat ze allemaal een plekje verdienden.  

Je bent niet de enige

Daarom hier een lijst met dingen die je maar beter niet hardop kan zeggen tegen mij of je chronisch zieke buurvrouw. Waarom dan niet? Nou eigenlijk vooral, omdat we echt wel alles al hebben geprobeerd, omdat we zelf ook graag zouden willen dat het anders was en een goede nachtrust onze problemen helaas  niet op kan lossen. Jouw goedbedoelde opmerkingen zijn dus best wel mosterd na de maaltijd en we krijgen ze niet alleen van jou te horen, maar ook van de taxichauffeur,  familie, kenissen en wildvreemden. Nog een herhaling is dus echt niet nodig, al bedoel je het nog zo lief

Wat je niet hoeft te zeggen

 • ‘Het is je B12’, vitamine D, of welke andere vitamines er ook maar bestaan.’ (Ik meld mij graag aan voor dit wondermiddel, zorg jij dat het dan ook daadwerkelijk helpt?)

 

 • ‘Maar ik zie toch niks aan je?’ ‘Je ziet er toch goed uit!’ (Fijn. Snijd je mij dan nu open om de binnenkant te bekijken?)

 

 • ‘Je wordt gewoon oud.’ (En jij wordt gewoon dom.)

 

 • ‘Als je maar positief blijft, komt het vast allemaal weer goed’ (Ja, mijn geamputeerde been groeit vanzelf weer aan, zolang ik maar positief blijf.)

 

 • ‘De zon schijnt toch niet?’ (Bedankt voor de tip. Ik heb zo weinig hersencellen, dat mij dat nog niet opgevallen was.)

 

 • ‘Ooh maar over een paar jaar is het misschien wel over.’ (Ik kan niet wachten, geef jij mij hier een garantie op?)

 

 • ‘Je bent depressief? Oh dan moet je gewoon iets leuks doen.’ (Depressie zou niet eens bestaan; als dat de oplossing was.)

 

 • ‘Ik voel me ook wel eens rot/moe.’ ‘Dat heb ik ook wel eens.’ (Er is dan ook maar een klein verschil tussen ‘wel eens’ en ALTIJD!)

 

 • ‘Zet je schouders er maar even extra onder.’ (Ik heb natuurlijk nog nooit mijn best gedaan.)

 

 • ‘Ik heb ook wel eens pijn’ (Nogmaals attenderend op het verschil tussen ‘wel eens’ en altijd of erg vaak plus nog een aantal andere klachten.)

 

 • ‘Dat zal vast wel meevallen’ (Fijn dat jij in mijn huid kan kruipen Lisa! Neem je de pijn dan meteen ook over? Thanks!)

 

 • ‘Juist bewegen moet je doen.’ (Nogmaals, bedankt voor het uitvinden van dit wondermiddel. Klein vraagje? Waarom zijn alle ziektes hier nog niet mee de wereld uit geholpen?)

 

 • ‘Neem maar een paracetamol.’ (Zie commentaar hier direct boven.)

 

 • ‘Je bent nog jong.’ (Fijn dat jonge mensen niks kunnen mankeren! Waar kan ik mij inschrijven?)

 

 • ‘Ik heb ook van alles meegemaakt.’ (Vervelend voor je dat de kat van de buren is overleden.)

 

 • ‘Kun je je er echt niet overheen zetten?’ (GRAAG!! Neem jij de pijn dan even over?)

 

 • ‘Yoga hielp mijn buurvrouw drie huizen verderop ook.’ (Geweldig nieuws! Ga jij het nu ook proberen?)

 

 • ‘Als je nou gewoon lekker naar buiten gaat, dan voel je je vast beter’ (Vast.)

 

 • ‘Het is nu zo lang stabiel, dan zal het wel over zijn?’ (Laat mij je de betekenis van “Chronisch” uitleggen: 1) Aanhoudend 2) Het tegenovergestelde van acuut 3) Langdurig 4) Langzaam slepend verloop 5) Voortdurend.

 

 • ‘Ben je nog steeds moe?’ (Op het moment dat je 48 uur wakker bent, kunnen we hier over praten als gelijken. Heb je vannacht geslapen? dan verzoek ik je vriendelijk te zwijgen.)

 

 • ‘Maar kan je je hersenen gewoon niet even opnieuw trainen?’ (HAHA. Probeer maar, kan jij wel gebruiken zo te horen.)

 

 • ‘Even uitrusten en dan ben je er zo weer boven op.’ (I wish.)

 

 • ‘Zet die knop om’ ‘Het zit in je hoofd.’ (Oké, dan zet ik het bij deze uit in mijn hoofd. Waarom heb ik nog steeds last?)

 

 • ‘Maar je bent er nog.’ (Zullen we jou ook alles wat je hebt voor de helft geven. Een halve stoel, een halve tv, een halve keuken waar de helft van je attributen mist. Nu niet zeuren hoor Lisa, je bent er nog’.)

 • ‘Je hebt mazzel gehad/ wees blij met wat je nog wel kan’ (Ik zal een dagboekje bijhouden van positieve dingen: Vandaag kon ik helemaal niks, had ik alleen maar pijn. Maar fijn dat ik nog kan ademen.)

 

 • ‘Even doorzetten, dan lukt het vast wel.‘Je doet niet hard genoeg je best om gezond te zijn.’ (Nee, want we kunnen natuurlijk niet hebben dat als ik te hard mijn best doe dat ik dan weer helemaal gezond word en alles weer kan. Daarom doe ik maar wat minder mijn best, zodat ik mij beroerd blijf voelen.)

 

 • ‘Stop toch met al die medicijnen. Dat maakt je alleen maar zieker.’ (‘Hoe gaat het met je artsenopleiding?’)

 

 • ‘Heb je daar nu nog last van?’ (Ja, vervelend hè voor jou?)

 

 • ‘Kunnen ze er echt niks meer aan doen? Dan heb je vast nog niet alles geprobeerd.’ (Nee, ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat ik helemaal genees.)

 

 • ‘Je hebt echt een leuk leven, omdat je niet meer hoeft te werken. Ik wou dat ik zoveel vrije tijd had.’ (Voor al deze mensen die dit gezegd hebben, ben ik erg benieuwd naar hoe nuttig jij je tijd besteed hebt toen je thuis zat wegens de Corona voorzorgsmaatregelen. Daarbij komt nog, dat ik niet gezond thuis zit, maar ondertussen ook nog een hoop klachten heb.)

 • ‘Ik weet precies hoe je je voelt.’ (Vervelend voor je! Fijn dat je nu alle begrip hebt voor mijn situatie.)

 

 • ‘Maar dat kon je drie weken geleden wel, waarom nu niet?’ (Omdat ik helaas niet tegen mijn lijf kan zeggen: ‘vandaag heb je even geen pijn, omdat ik wat leuks wil doen’. Ik heb er net zoveel over te zeggen als het weer)

 

 • ‘Je wilt gewoon aandacht.’ (Als ik aandacht zou willen, dan trok ik wel een korter rokje aan.)

 

 • ‘Misschien moet je eens op tijd naar bed als je moe bent.’ (Goed plan, heb ik nog nooit geprobeerd.)

 

 • ‘Ja, ik weet dat je daar niet tegen kan, maar van mij kan je het wel hebben toch?’ (Ja, want jij bent uniek en leuk en extra bijzonder Lisa. NEE dus. )

 

 • ‘Maar als je morgen uitslaapt, kun je vandaag .. wel doen toch?’ (Komt goed, dokter Lisa, als jij het zegt.)

Alvast bedankt!

Bedankt dat je dit gelezen hebt! Mocht je er eentje vergeten en het er toch per ongeluk uitfloepen. Dat kan natuurlijk gebeuren. Ik besef mij dat het nogal een lijst is. Ik weet dat je het goed bedoelt! Wat je dan wel kan zeggen? Dat lijkt me een mooi onderwerp voor een volgende blog. So stay tuned.

Liefs van mij,
Ilana

Ps. Ik hoop dat jullie de sarcastische opmerkingen met een snufje zout lezen. Natuulijk denk ik dit niet altijd als je een goedbedoelde opmerking maakt.
Pss. Heb je nog toevoegingen op deze lijst, let me know!