Ik heb NAH en wat kan jij?
Iets niet kunnen door je beperking

Date

‘Ik kan het niet.’

Het zijn vier woordjes. Ik heb ze inmiddels wel duizend keer gezegd en toch moet ik elke keer weer even slikken voor ik ze uitspreek.

Ik slik, omdat sommige mensen verstaan: ‘Ik wil het niet’.

Ik slik, omdat anderen denken dat als ik wat meer mijn best doe ‘het toch wel kan’.

Ik slik om de waarheid, want hoe graag ik ook wil: ‘Ik het nog steeds niet kan’.

Jaloezie

Soms ben ik wel eens jaloers op van die mensen die duidelijk een veel ergere handicap hebben dan ik. Die slechter uit de strijd zijn gekomen en die het zoveel moeilijker hebben.

Want als iemand met twee verlamde armen zegt: ‘Ik kan niet schrijven’. Dan is er niemand die zegt: ‘Je hebt het niet eens geprobeerd’. Of: ‘Ahh, het lukt vast wel als je wat meer je best doet’.

Bij iemand die een zwaar chemotraject ondergaat, is er niemand die zegt: ‘Ben je nou alweer moe. Gisteren heb je ook bijna niks gedaan’. als die persoon de hele nacht heeft lopen braken.

Kracht

Er is geen haar op mijn hoofd die zegt dat deze mensen het niet verdienen om met respect behandeld te worden; om ze anders te behandelen. Of te zeggen dat ze er ‘beter’ aan toe zijn, omdat ze gelijk geloofd worden. Nee. Dat is absoluut niet het punt wat ik wil maken. Want ik ken ze; deze mensen. Ik weet hoe dapper en stoer ze zijn. Hoe hard ze vechten en hoe verschrikkelijk sterk ze zijn.

Wat ik je wil vragen is om verder te kijken dan wat je ziet. Om begrip te tonen voor wat je niet begrijpt. Hulp te bieden met iets waar jij geen moeite mee hebt.

En niet alleen voor NAH, voor mij. Maar ook voor die psychische stoornis, darmklachten, verdriet en elke andere onzichtbare ziekte. Voor die gedeeltelijk verlamde persoon, diegene die strijdt tegen kanker. Voor je buurman, je docent en treinconducteur.

Maar vooral voor die persoon die zegt: ‘Ik kan het niet’.

More
articles

6 thoughts on “Ik heb NAH en wat kan jij?”

 1. Lieve Ilana
  Alles wat je schrijft begrijp ik heel goed, wel willen maar het niet kunnen.
  Bij mij is bijna 2 jaar geleden (21 sept 2015) een SAB bloeding begonnen. Een aneurysma in mijn hoofd gesprongen, mijn god wat staat je leven op zijn kop, afgelopen 2 jaar alles kwijtgeraakt werk, vriend, vader overleden, jezelf kwijt, waar is mijn energie, het 1ste jaar vond ik een hel, ik wou er uitstappen, ook zo gek, want dat ben ik niet ben een knokker.
  Hoe wel ik nu uitgeknokt ben, doe nu vrijwillergswerk 2x 2 uur in de week en dat is ook het maximale op dit moment. Zou zo graag weer er toe doen maar is zo moeilijk met zo weinig energie. Eind van de maand krijg ik mijn UWV keuring, man man dat geeft ook stress.
  Ik vind het leuk om jou blog te kunnen lezen en ik hoop nog veel van je te kunnen lezen
  Heel veel succes en de tv debuut ga ik kijken op uitzending gemist.
  Lieve groet ?

 2. Ik heb dan wel niet zoiets heftigs als jij meid, maar ik mankeer ook wat aan mijn gezondheid. Iets wat niemand aan me ziet aan de buitenkant.

  Mensen en hun begrip, dat begrip gaat tot zover ze het zelf meegemaakt hebben.
  Hoevaak ik wel niet te horen krijg “moe??? En je bent nog zo jong”
  De vervelendste opmerking OOIT!!! “en je bent nog zo jong”
  Dat vind ik zelf al het moeilijkste van alles. Dat ik nog jong ben en heel vaak moet zeggen dat ik iets niet kan.
  En inderdaad hoort iedereen dan “ik wil niet” hoe graag je het ook wil.

  Voor zover ik dingen van je lees vind ik je erg sterk. Ga zo door. Niemand anders dan jij zelf kunt zorgen dat je gelukkig bent. Laat mensen kletsen (ik weet hoe moeilijk dat is, echt waar) dat moet je leren.
  Jij komt er wel! Er zijn altijd mensen die alles voor je over hebben. Net zoals er altijd mensen zullen zijn die achter je rug om, of zelfs recht in je gezicht nare dingen zeggen.

  Let op al het moois en goeds wat er is. Dan raken die nare mensen je steeds minder.

  Dikke knuffel van een meid van 26 die je helemaal niet kent. (je verhaal raakte me en mijn gevoel zei me te reageren)

 3. Ook ik heb NAH na een val. Herken veel van mezelf en mijn beperkingen in jouw blogs. Ik vind het een ontzettend stoere reactie op het filmende meisje en jouw verhaal bij Beau was heel duidelijk! Stoer dat je dat hebt gedaan!

 4. Mooie meid mooi mens mooi geschreven ?via mijn werk is het woord NAH mij niet vreemd ook via mijn lief die maakt muziek met jonge mensen met NAH altyd gezellig het is maar een afkorting deze drie letters jou leven stond op zyn kop en jij hangt zelf jou slingers op je wat zullen je ouders en familie supertrots op jou zijn laat je vooral nooit tegenhouden voor wat dan ook blijf vooruit kijken naar wat je kan en hebt .? ik ga je bericht op FB delen dank hiervoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.