Ik ben Ilana en ik heb NAH, ik ben het niet

Date

Ik vertel jullie vaak over mijn leven, mijn leven met niet-aangeboren hersenletsel. Maar vooral: ik deel mijn gedachtes, dingen waar ik veel over nadenk en daarnaast probeer ik zoveel mogelijk positieve dingen te vinden die met mijn chronische ziekte samen gaan. Zo noem ik het tenminste, mijn hersenletsel: een ziekte. Maar het is niet iets wat mijn lichaam kreeg. Het waren geen cellen die raar gingen doen, of een orgaan wat het begaf. Mijn ‘ziekte’ was en is gewoon brute pech. Een klap op mijn hoofd. En bam ik behoorde opeens tot een andere ‘categorie’/’soort’ mensen. Maar weten jullie ook wie ik ben? Ilana zonder ziekte?

De mensen achter Ilana met NAH

Mijn dagen zijn anders nu. Zoals velen weten, vul ik het in met dagbesteding. Ik deel regelmatig hoe awsome de mensen daar zijn. Maar weten jullie ook wie die mensen zijn? Waarom ze zo fantastisch zijn? Weten jullie dat ik dankzij vrijwilligers naar dagbesteding kan? omdat ik door een ‘busje komt zo’ busje opgehaald word, gereden door vrijwilligers, die mij de mooiste routes tussen Assen en Norg laten zien. Weten jullie dat ik een hulp heb die mij helpt de boel in huis op orde te houden, en dat ze vaak tijdens het huishouden een heel fijn luisterend oor biedt en geweldige adviezen geeft?  Weten jullie dat ik daarnaast ook een thuisbegeleidster heb waar ik alles mee kan bespreken, en die mij helpt mijn leven op de rit te houden? Weten jullie dat mijn vader mijn boodschappen doet omdat dit veel te vermoeiend is voor mij en dat het mijn broertje is die ik bel als ik overstuur ben?

Ilana met en zonder NAH

Maar dat er ook een Ilana is zonder dit alles. Een Ilana die nog steeds van paarden houdt en het stiekem wel heel erg mist.  Iemand die niks geheim kan houden en een ontzettende flapuit is – mijn tong is vaak sneller dan de ‘misschien had ik dit niet moeten zeggen’. Maar dat mensen wel weten wat ze aan me hebben en er van op aan kunnen dat ik het eerlijk zeg als ik iets niet mooi of leuk vindt. Dat ik een gruwelijke hekel aan sporten heb. Ontzettend van eten houdt en ondertussen altijd klaagt dat ik te dik ben.

Maar ook...

 Dat ik saxofoon speel sinds ik een jaar of zes ben, daar een stuk beter geluid uit komt dan uit mijn keel, en ik dit met veel plezier nog steeds elke week doe. Dat ik blij ben met mijn haar en heel hard moest huilen toen het laatst veel te kort geknipt werd. Mijn tanden het aller lelijkste aan mijzelf vind en daarom nu (voor de tweede keer in mijn leven) het beugel traject in ga. Honden over katten verkies. Dat Grey’s Anatomy absoluut de mooiste tv-serie ooit is. Dat Nicholas Sparks de meest aangrijpende boeken schrijft en ik Maya Angelou één van de inspirerendste vrouwen ooit vind. 

 

'Mijn NAH bepaalt niet wie ik ben'

Dat ik het heerlijk vind om alleen te zijn, maar ook kan genieten van momenten samen. Mijn echte vrienden op één hand kan tellen en familie super belangrijk vind. Dat roze Ilana roept en ik het net zo leuk vind om cadeautjes te geven als te krijgen.  Maar vooral dat ik meer ben dan mijn NAH. Dat het veel bepaalt in mijn leven, maar niet wie ik ben.

More
articles

4 thoughts on “Ik ben Ilana en ik heb NAH, ik ben het niet”

 1. Lieve Ilana!
  Ik heb je leren kennen als een prachtige en lieve vrouw! Ja, echt waar!
  En onthoud : je hebt hersenletsel , maar je bent het niet!
  Je bent niet je lichaam! Dat zei ik steeds tegen mezelf na mijn herseninfarct
  Ik ben niet mijn lichaam, ik ben vrij
  Ik blijf wie ik ben
  Zo schiep God mij
  Ik ben Geest en ik heb een lichaam
  Soms helpt dat ook niet, hoor
  Je zult er toch vrede meemoeten leren hebben en dat is niet eenvoudig
  Misschien moet je toch eens met iemand van Hersenz praten.
  Ik ben door een psychologe van het WZA door verwezen en heb er baat bij, ook door het contact met lotgenoten!
  Je hoeft ook niets uit te leggen.
  Zij weten er misschien meer van, dan jij!
  Ik ben nu bezig met de module: Grip op je energie, weer een eye opener!
  In de paar maanden, dat ik je nu ken,
  Ben ik van je gaan houden en ik gun je alle goed!
  Ik ben jaren gezond geweest en heb alles kunnen doen, wat ik wilde!
  Ik heb zoveel mooie herinneringen aan die gebeurtenissen!
  Ik heb , wat dat betreft niets te klagen en dat wil ik ook niet doen,
  Maar soms voel ik me ook verdrietig om jou!
  Jij bent jong en zou ook zo graag, vul maar in!
  Jij mag boos zijn, maar op wie? En wat helpt dat?
  Ik hoop, dat jij je op de woensdagmorgen gehoord en gezien voelt!
  Wij geven allemaal om je! Gooi je frustraties eruit! Dat moet ook, want dat lucht op!
  Dat heb ik ook gedaan en in Norg kan dat.
  Het is er veilig!
  Lieve Ilana, ik houd van je en ik vind je heel moedig!
  Je laat heel veel van jezelf zien!
  Blijbij ons in de groep op woensdagmorgen !
  Maar ik wens jou alle goeds en liefde in je leven!
  Lieve Ilana, tot woensdag!

  Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.